Cooköarnas jungel

Cooköarnas natur och flora

Cooköarna är hem för många vackra tropiska blommor. Den nationella blomman är Tiare Maori och den firas årligen i november eller december på Tiare blomsterfestivalen. För många blomsterälskare anses detta vara den bästa tiden att komma hit då många växter blommar.

En stor mängd växter och blommor som finns på öarna har medicinska egenskaper. Ett exempel är Noni växten. Av rötter och blad tillverkas juice, tonic, grötomslag eller té som tros vara ett botemedel mot många sjukdomar. För att se den naturliga floran på Cooköarna bör ett besök i Maire Nui Botanical Gardens på sydkusten av Rarotonga inte missas.

Naturen kan spela en viktig roll i ekonomin på Cooköarna och då genom odling och försäljning av svarta pärlor. Den norra atollen Manihiki har en lagun som är 4 kilometer bred och här odlas det svarta ostronet. De svarta odlade pärlorna som kommer från detta område är den mest uppskattade exporten i Cooköarna.

Trots att det inte finns många endemiska arter är Cooköarna hem för en mängd olika vilda djur både på land och i vattnen kring öarna och atollerna. Grisar, getter och hundar finns som husdjur. På land finns det inga ormar eller giftiga spindlar. Det finns bara sex fågelarter som är endemiska på Cooköarna och då inklusive den sällsynta kakerori. En annan art, karekare, kan hittas på sydkustens skogar på Rarotonga och även i de lågväxta skogarna på Atiu. Atiu Island är också känd som Enuamanu som bokstavligen betyder fågelön. Det är därför inte förvånande att den sällsynta kopeka fågeln lever djupt i grottorna som finns på ön.

Ön Takutea som ligger en bit från Atiu, har blivit ett naturreservat. Den fungerar som en häckningsplats för rödstjärtade tropiska fåglar, rödfotade sulor, tärnor och fregatt fåglar. På grund av det viktiga arbete som utförs på ön, så måste gästerna ha regeringens tillstånd innan de kan besöka den.

Valskådning är populärt på Rarotonga och knölvalar besöka ögruppen vatten mellan juni och oktober. The Whale Outreach organisationen ligger i Avarua på Rarotonga och inrättades med målet att utbilda allmänheten och övervaka observationer av valar. Det finns möjligheter för att ta del av arbetet där och utbildningsaktiviteter tillgängliga för besökare.

Andra marina djur som finns är havssköldpaddor, gröna sköldpaddor och karettasköldpaddan, den sistnämnda är en kritiskt utrotningshotad art. Dykning är en populär aktivitet på grund av mångfalden man kan uppleva under ytan. Grå, vita och svarta revhajar, rockor, delfiner, barracudor och kokoskrabbor är vanliga arter som man kan se.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
©2024 Res till Cooköarna