Surfa på Cooköarna

I princip all surfing på Cooköarna utförs runt huvudön Rarotonga, vågorna här är idealiska för body boarders eftersom de är mycket snabba. Det är ihåliga och korta vågor som bryts över väldigt ytliga korallrev. På grund av det grunda revet är den bästa tiden att surfa här vanligtvis när högvattnet infinner sig, här spelar självklart faktorer som vågor och vind in. Det bästa med body boarding på Cooköarna är att du inte kommer att hitta stora folkmassor på någon av surfplatserna.

Det bästa surfstället är antagligen ”Socials” där vågorna bryter både till vänster och höger, det högra är speciellt farligt då du riskerar att hamna rakt ovanför ett väldigt grunt rev, det vänstra är inte heller för nybörjare så se upp! Surfkulturen på Cooköarna är avslappnad, alla är vänliga och vill alltid ditt bästa. Det finns inga surfcamper eller hotell som är specialicerade på just surfare. Det bästa är att bo på vilket hotell som helst och sedan ta sig  till surfplatserna.Det finns ett antal platser runt Rarotonga där vågorna bryter eftersom vindarna kommer både från norr och söder. Dessa platser är Avana, Avaavaroa passagen, Rutaki passagen, Black Rock, Avarua Harbour, Club Raro och Norrie Park. Man tar sig ut till surfen genom att paddla från stranden. Det är nära ut från stranden i princip överallt.
Under november till april blåser det nordvästliga vindar istället för de mest vanliga sydostliga vindarna under april till november. Eftersom nästan alla vågor bryter över korallrev så är det bäst surf vid högvatten, förutom på östkusten. Vid lågvatten är det för grunt för att surfa och kan vara farligt om man slår i korallreven.

De andra öarna besöks i stort sett inte på grund av sin surfing.

Cooköarna har genom tiderna haft ett par stora surfare så som Guilherme Tamega, Spencer Skipper och Vikki Gleeso.

www.soderhavsresor.se
Anamma ”The Samoan Way” och låt dagarna passera i behaglig takt. Med tropiskt klimat...
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Res till Cooköarna