Resa på Cooköarna

Efter att ha tillbringat ett par dagar på Rarotonga borde det vara dags att utforska mer av Cooköarna, gör du detta kommer du garanterat bli belönad med minnen för resten av livet.

Aitutaki är den mest besökta ön efter Rarotonga, Air Rarotonga flyger sex dagar i veckan och står då även för transfer till och från ditt boende.

Väl på Aitutaki är det dags att utforska den lilla ön för att sedan gå ombord på en av Cooköarnas små traditionella båtar. Dessa båtar tar dig runt på en avkopplande kryssning runt den kristallklara, turkosblå lagunen. Du kommer få stanna vid några av de många små fantastiska öarna (motus) i lagunen inklusive One Foot Island där du kan köpa unika frimärken och få ditt pass stämplat på postkontoret. Det var bland annat på denna ön som den amerikanska dokusåpan ”Survivor Cook Islands” spelades in 2006. Andra öar har använts i den brittiska serien ”Shipwrecked”.

Flera av Cooköarnas södra öarna är mindre än en timmes flygtid från Rarotonga, bestämmer du dig för att besöka någon av öarna måste du vara beredd på att stanna minst en natt eftersom flygen inte avgår varje dag. Mangaia, Mauke, Atiu och Mitiaro är alla alternativ på öar som är rekommenderade att besöka. De är alla mycket olika, så valet är en fråga om personlig smak.

Den norra ögruppen med öar som, Manihiki och Penrhyn (även känd som Tongareva) är kända för sin produktion av svarta pärlor, denna verksamhet är en viktig del av Cooköarnas ekonomi. Både Manihiki och Penrhyn är belägna cirka fem timmars flygtid från Rarotonga. Flygbiljetterna är tyvärr mycket dyra på grund av den höga bränslekostnaden. Flyg avgår varje vecka och kan kosta uppåt 1,000 Nya Zeeländska Dollar.

Pukapuka i norr kan också nås med flyg men avgångarna är få och sporadiska. Du kan få vänta veckor för en returresa, alltså är en sådan här utflykt något man bör planera i förhand.

Vissa av öarna kan nås med fraktfartyg men det finns inga reguljära avgångar och osäkert de tar passagerare.

På Rarotonga finns  en busslinje som går runt hela ön, en på vardera hållet och som avgår en gång i timmen. Varje heltimma på ett håll och varje halvtimma på andra hållet. Bussarna går ej på söndagar. Det finns även kvällsbuss måndag till lördag och en nattbuss på fredagar fram till klockan två på natten.

På andra öar finns bara transport till hotellen och möjligheten att hyra bil (endast på Rarotonga) scooter och moped.

www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Res till Cooköarna