Shopping på Cooköarna

Shopping på Cooköarna

Cooköarnas komersiella centrum ligger i huvudstaden Avarua. Här finns banker, supermarkets och andra butiker, samt Punanga Nui market, Avaruas lokala marknad.

Vid en vistelse på Cooköarna är en promenad på Avaruas lokala marknad ett måste. Här finns ett stort utbud av färska råvaror att handla. Här finns tropiska frukter, färsk fisk och souvenirstånd om du vill handla med dig något att minnas från din resa. Även de vackra vidbrättade vävda vita hattarna , som damerna ofta bär på sig när de går  till kyrkan och färggranna pareus (sarong) finns på marknaden.

I övrigt finns det ett flertal butiker i Avarua som säljer lokalt hantverk som handvävda korgar, snäckskals armband och halsband, träsniderier och musikinstrument. Varje ö har sitt egna konsthantverk. Hattar av kokosnötsfiber kommer från den norra ö gruppen.  Den mest exklusiva souveniren från Cooköarna är de svarta pärlorna. En enda pärlan kan kosta mellan 5 till 2000 NZD.

De svarta pärlorna odlas i den norra ögruppen, främst i lagunerna vid Manihiki och Penryhn. Pärlorna odlas i den speciella svartläppade mollusken annars känd som ”Pinctada Margaritifera”. En svart pigment naturligt utsöndras av blötdjur och ger pärlan dess unika färg som sträcker sig från svart till grått. Det tar allt från 18 månader till 2 år för pärlan för att nå önskad storlek. Det utomordentligt klara vattnet i Manihiki lagunen är avgörande för pärlans tillväxt och kvalitet. Priset bestäms av storlek, form, färg och lyster. Keshi pärlan är formad som små irreguljära och vackra  sandkorn, och den  ovanliga Golden Pearl (poe pipi) finns i lagunen på Penrhyn och den blir sällan över 8 mm i diameter och är den minsta pärlan i världen.

Träsnidare gör vapen och figurer i traditionella modeller och med vackra dekorativa mönster, som kan köpas i souvenirbutiker och på marknaden. Det går även att köpa en bastkjol att ta med sig hem. Glöm inte att köpa till en kokosnöts bh i passande storlek.

Om du är intresserad av musik ska du passa på att köpa  någon CD med polynesisk musik eller till och med en ukelele.  På Philiatic Bureau kan du köpa frimärken från Cooköarna.

Öppettider är måndag-fredag kl 09.00 – 16.00 och på lördagar 09.00 – 12.00. På söndagar är det mesta stängt.

www.soderhavsresor.se
Flugfiske i sagolik natur!
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Res till Cooköarna