Mat & dryck på Cooköarna

Mat och dryck på Cooköarna

Det finns ett brett utbud av internationella och inhemska restauranger på öarna. Dessa serverar allt från indiska, kinesiska, italienska och polynesiska rätter. I huvudstaden Avarua på Rarotonga finns minst tolv licensierade barer och restauranger som vanligtvis erbjuder levande underhållning på kvällarna. De flesta hotellen har även restaurang och en del av dessa håller mycket bra klass på maten. Dessa kan ofta erbjuda viner från Nya Zeeland och Australien. Det finns också inhemska snabbmatsrestauranger där du kan få ett enklare mål mat so  t ex lunch. På Cooköarna finns inga av de internationella snabbmatskedjorna etablerade.

Traditionella rätter från Cooköarna är mycket beroende av lokala råvaror samt färska skaldjur. De flesta restauranger har även avtal med med fiskebåtar som dagligen förser dem med den färskaste fisken som finns.

Populära traditionella rätter inkluderar
Rori: En traditionell rätt med sjögurka som kan ätas antingen rå eller tillagad och serveras med smör, vitlök och kryddor.
Ika: Denna rätt består av rå fisk som har varit marinerad i citronsaft (eller en blandning av vinäger, olja och salt) och serveras med lök och kokosgrädde.
Rukau: Kokosgrädde, salt och lök blandas med mosade taro blad, taro blad är stora gröna löv som växer på en potatisformad rot. Bladen används ofta i både asiatiska, afrikanska och söderhavs rätter.

En traditionell festmåltid på Cooköarna är Umukai och görs vid speciella tillfällen. Umukai kan översättas med ”mat från ugnen” och då är  denna mat alltid tillagad i en ugn som grävts ur jorden. Ugnen fylls med ved och stora stenar. Kött och grönsaker placeras insvepta i bananblad på ett galler över de heta stenarna. Sedan täcker man över ugnen för att lämna maten att kokas i tre timmar. Denna metod av matlagning kräver en hel del förberedelse och är tidskrävande men väl värd att prova på.

Kokosnötvatten är en populär dryck på öarna, eftersom de odlas året runt. Tropiska fruktjuicer och cocktails är också omtyckt och lättillgängligt.

Cooköarna har även en speciell ölsort kallad Bush. Ölet bryggs på apelsiner, bananer, papaya eller humle. När missionärerna kom till öarna, försökte de hindra invånarna att dricka drycken och verkställa förbud. Detta bara uppmuntrade öborna att gå in i skogen och brygga sitt eget öl. Idag finns drycken dock endast på Atiu.

Cooks lager Brewery ligger i Rarotonga, detta bryggeri framställer tre olika typer av öl – Cooks Premium Lager, Original Blond och Cheeky Darkie. Matutu Brewing Company finns också i Rarotonga, detta bryggeri framställer två olika typer av öl – Mai som är ett lager och Kiva som är en pale ale. Åldersgränsen för konsumtion av alkohol är 18 år.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
©2024 Res till Cooköarna