Aitutaki

Aitutaki är en 45 minuters flygresa från Rarotonga. En magnifik och avlägsen triangelformad atoll som stiger upp 4000 meter från Stilla havets botten och består av tre vulkaniska och 12 korallöar. Öns area är ca 18 kvadratkilometer och här bor ca 2500 invånare. Huvudort är Arutanga och här finns några enklare matbutiker och en ATM och bankkontor. Även mitt i veckan är här mycket lugnt. Hamnen ligger vid Orongo Center, där även polis och information finns. Det lilla sjukhuset ligger i utkanten av staden.

Aitutaki är inte bara känd för sina vänliga människor, utan de har även en av de mest spektakulära laguner världen har att erbjuda. Att snorkla i Aitutaki lagunen och runt korallreven är en helt underbar upplevelse vare sig du är en erfaren snorklare eller nybörjare. Aitutaki har också några av de mest aktiva korallreven i världen. I de yttre reven lever flera hundra olika arter av fisk, det är verkligen en fantastisk plats att se så många arter som lever i en sådan närhet till varandra i ett och samma ekosystem. Den inre lagunens båtturer tar dig till motu’s (öar) och några av de finaste stränderna du någonsin kan sätta din fot på.

Djuphavsfiske eller lagunfiske i Aitutaki är ett bra sätt att spendera en dag på havet. Du kan fånga gul tonfisk, Mahi Mahi och Wahoo. En otrolig fiskeupplevelse, och du kan få din fångst tillagad åt dig efteråt.

Aitutaki har även andra intressanta sevärdheter, inklusive den äldsta kyrkan på Cooköarna. Akaiami Motu var platsen för den första internationella flygplatsen på Cooköarna. Här startade och landade pontonflyg för TEAL (Tasman Empire Airways Ltd), som flög den så kallade korallrutten. Här finns en gammal arkeologisk by samt One Foot Island – ansedd som en av de vackraste platserna i Stilla havet. Aitutaki Golf Course ligger i slutet av flygfältet. Maunga Pu är den högsta punkten i Aitutaki med 360 graders utsikt över ön och lagunen.

Det finns flera mindre öar (Motus) i lagunen. Akaiami är en liten, långsträckt holme vid den motsatta änden av lagunen från Aitutaki’s fastland cirka 20 minuter över lagunen från Aitutaki. Akaiami är avlägsen, tyst, charmig, oförstörd och omges av orörda turkosa laguner och korallrev, och det finns en liten lodge där. One Foot Island är ett populärt stopp för lagunkryssningar, glöm inte att få ditt pass stämplat på det lilla postkontoret.

Aitutaki erbjuder boende i alla prisnivåer, från enkla gästhus till exklusiva resorts. Restauranger finns på de flesta hotellen, det finns även ett par lokala restauranger. Öns bästa stränder ligger på västkusten, öns östkust har mest mangroveväxtlighet.

www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
©2024 Res till Cooköarna