Muri Lagoon

Muri Lagunen ligger på ön Rarotonga och är en av öns vackraste platser. Som så många andra platser på Cooköarna är det de fina stränderna och det magiska klarblåa vattnet som lockar de flesta turisterna hit. Bland det bästa sättet att uppleva Muri Lagoon är genom kryssning med glasbotten båtar så man kan betrakta marinreservatet från båten. Bland annat har Captain Tamas, Koka Lagoon Cruises och Moana Roa Lagoon Cruises kryssningar som går varje dag på förmiddagen och varar cirka 3.5 timma. Här erbjuds snorkling med massor av färggranna fiskar och en BBQ lunch med underhållning ute på någon av de små öarna utanför stranden.

Muri Lagunen erbjuder bra snorkling med jättemusslor och massvis med stim av färgglada fiskar. Om du har tur kan du även ha chansen att se en muräna under en av dina snorklingsturer. Här ligger även hamnen Avana som …. Utanför i bukten ligger en handfull motus (revöar), Koromiri, Oneroa och Motutapu. Mellan dem och stranden kan man även lära sig att vindsurfa, paddla kajak, segla små segeljollar, åka bananbåt eller hyra en ”paddle board”. Det finns flertalet uthyrare på Muri Beach. Vattenaktiviteterna är många här, men det finns andra stränder att välja på om du vill ha en lugnare dag på stranden.

Längs med och ovanför finns många hotell, resorts och bungalows att bo på. Här finns Pacific Resort, Mui Beach Resort, Nautilus, Muri Shores, Sokala Villas, Muri Beachcomber  med flera. Här finns även lite restauranger,caféer, någon mataffär, Te Vara Nui kulturcenter, suvenirbutiker, dykcenter, ATM, biluthyrare och bensinstation.

Med all denna aktivitet på land och i havet, inklusive fiske av lokalbefolkningen, så gjordes detta område till ett marint reservat i slutet av 1990-talet i samråd med de lokala hövdingarna( Arikis).

”Lagoon Day” som hålls varje år är till för att  lära ungdomarna om det sköra marina ekosystemet och hur det bör hanteras för att bibehålla det i framtiden. Alla utfärdföretagen som har kryssningari lagunen måste vara utbildade i hur alla sopor efter lunchen måste samlas in. Ett projekt är även att återinföra jättemusslor till lagunen. De transporteras från Aitutaki och hit där de placeras ut burar den första tiden. När de har vuxit sig stora behöver de inte något skydd mer. Jättemusslornas population har vuxit och är nu stabilt, men man fortsätter att sätta ut nya musslor från Aitutaki.

Nämnvärt är dock att Muri lagunen troligtvis är det populäraste resmålet på Rarotonga och det finns därför ett stort utbud av vattenfarkoster. Vill man ha enskildhet finns det betydligt bättre alternativ att åka till på Cooköarna.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Res till Cooköarna