Aitutaki Lagoon

Aitutaki lagunen sägs vara en av de vackraste i världen och är en av Cooköarnas underverk. Den är stor, färgrik och full av fiskar, dock inga hajar. Snorklingen i lagunen är magnifik. Lagunen är omgärdad av Aitutakis östra kust och norra spetsen som ser ut som en fiskekrok, sandbanker, korallrev samt 15 palmklädda motus, dvs en liten sand ö. Maina, eller ”den lilla flickan” är en av alla motus, ligger i det sydvästra hörnet av lagunen och erbjuder en av de bästa snorkelplatserna i lagunen. Maina är även häckningsplats för rödstjärtad tropikfågel. Här finns också ett skeppsvrak, Alexandrea som kapsejsade mot revet på 30-talet. En annan motus är Akiami. Denna sandholme är lite större. Här finns bland annat ett varv och några små hus.Det var här de gamla flygen tankades på sin ”Coral Route” De östra mutusarna är intressanta att besöka, dessvärre är snorklingen här inget vidare då det inte finns några koraller. Tapuaetai är den mest kända motusen i Aitutaki lagunen. Tapuaetai är även känd som One Foot Island, då dess form liknar en fot. Här finns en fantastisk strand med glittrande turkost vatten. Eftersom det inte finns någon korall här heller är det inget bra ställe för snorkling.

Ute på One Foot Island finns även möjlighet till enkel inkvartering med självhushåll på Mc Birney´s House. Här finns ingen el utan matlagning och belysning sker med hjälp av gas. All proviant måste tas med från Aitutaku. Var beredd på total isolering efter att utfärdsbåtarna gett sig iväg, men också en fantastisk Robinson Cruse upplevelse på en vacker söderhavsö. Transporten ut sker med en av utflyksbåtarna som sedan tar en dig tillbaka till Aititaki.

Det finns flera företag som har kryssningar ut på lagunen. De mest kända är Teking och Bishop´s Lagoon Cruises. Det finns en del andra också och båtarna är av olika storlek och typ. Det är bara att välja på hur man vill ha det.  Dessa kryssningar består oftast av ett par snorkelstopp på olika ställen i lagunen, fiskmatning och en bbq lunch. Givetvis stannar man vid One Foot Island där man kan bada i det turkosa klara vattnet och strosa runt på den kritvita stranden. Glöm inte att ta med dig passet så du kan få det stämplat på öns ”post office”. En sådan här kryssning kostar ungefär 70-80 NZD och varar i ca 6 timmar. De flesta utflyktsföretagen har transfer till och från hotellet.

www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
www.soderhavsresor.se
Roadtrip med extra guldkant för finsmakare med förstklassigt boende, välkända...
©2024 Res till Cooköarna