Rarotonga

Rarotonga är den största ön av Cooköarna och huvudstaden Avarua är det viktigaste kommersiella och administrativa centrumet för landet. Lokalbefolkningen kallar det simpelt ”staden”. Det är också den mest kommersialiserade av de 15 öarna, men lyckligtvis inte till den nivå att den polynesiska charmen gått förlorad. Huvudgatan sträcker sig längs med bukten med utsikt över Stilla havet och från juli till oktober kan du spana ut mot havet och se valar när de simmar mot varmare vatten för att föda upp sina ungar. På denna ön kan du inte hitta internationella snabbmatsrestauranger eller stora supermarkets, istället är det palmkantade vägar och leende invånare som du möts av.

Rarotonga är 67 kvadratkilometer stor och har en befolkning på ca 13 000 invånare. Runt hela ön går en väg som är 32 km lång och här går en buss, en i var riktning en gång i timmen. Rarotonga är en bördig vulkanö och det odlas både kokosnötter och andra tropiska frukter för export, turismen anses dock som den viktigaste inkomstkällan. Staden Avarua som är belägen på Rarotongas norra sida är Cooköarnas huvudstad och där bor ca 6000 invånare. Här finns ligger de olika departementen som styr det lilla landet, universitetet, Nationalmuséet, sjukhus, polis, banker och post.  Glöm inte bort att gå på den lokala marknaden i Avarua, det är verkligen en upplevelse som öppnar dina sinnen. Dofterna av färsk, tillagad mat, kryddor och tropiska frukter blandat med musik och färggranna kläder är en speciell upplevelse. Här ligger även den legendariska Banana Court Bar och några andra barer om du vill utforska nattlivet.

Rarotonga har väldigt mycket att erbjuda och med den tropiska temperaturen och avslappnande atmosfären är det svårt att inte älska ön.  Ön är känd för Muri lagunen och det är dit de flesta som åker till Cooköarna stannar. Lagunen har en underbart turkos färg och palmer står svajande på den vita sanden. Det är främst nordkusten som inte har några stränder.  Öns inre är också mycket sevärd med berg och jordbrukslandskap, där det bland annat odlas taro och tropiska frukter som mango, papaya och bananer. Hotell, andra boendetyper, restauranger och små butiker ligger spritt runt hela öns kuster, med koncentration vid de finaste stränderna.

Överallt på Rarotonga och Cooköarna blir man ständigt påmind om hur allt kretsar kring havet. Fiske, dykning, paddling, snorkling, segling och simning är alla stora komponenter i livet på Rarotonga och kan göra resan till något mer än bara en drömlik plats att koppla av på.

www.soderhavsresor.se
Bo i din egen bungalow och ta dagen som den kommer.
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Res till Cooköarna