Väder och klimat på Cooköarna

Cooköarnas klimat är tropiskt och har endast två årstider, en torrperiod och en regnperiod. Det är faktiskt ingen större skillnad mellan de två. Runt de norra öarna, som är temperaturerna nästan konstanta året om medans det finns en temperaturskillnad på runt 4 grader kring de södra öarna som Rarotonga och Aitutaki under torr respektive regnperiod.

Mangaia i söder är den ö med i genomsnitt kallast väder, Penrhyn och Rakahanga i norr är de hetaste eftersom de är närmare ekvatorn och därmed 5-7 grader varmare i genomsnitt under ett år.

Regnperiod: november till april / maj

Regnperioden börjar i slutet av november och varar till april eller maj, och ibland längre i de södra delarna. November – mars är cyklon säsong. Det kan bli hett och fuktigt (29 grader) med ljusa soliga morgnar och senare på eftermiddagen skyfall. Eftersom värmen ackumuleras över stilla havet under den här säsongen kan det föra med sig åska, hårda vindar och en och annan tropisk cyklon.

Torrperiod: juni till oktober

Juli är ”vintern” och även den torraste perioden på Cooköarna. Den genomsnittliga dagliga temperaturen är 25 grader. Detta kan sjunka till cirka 19 grader på natten. Och på riktigt kalla nätter, kan det falla så lågt som 14 celcius! Den lägsta temperaturen 1965 när temperaturen sjönk till drygt 9 grader!

Cykloner är en realitet i denna del av världen. Säsongen för cykloner på Cook löper från november till slutet av mars, och i värsta fall kan det bildas vindar runt 200 km/h med mycket stormiga hav, översvämningar och omfattande skador. Men dessa extremer är relativt sällsynta. En kanadensisk professor som studerat deras historia säger att mellan 1820 och 2006 har de i genomsnitt mindre än en per säsong. Och 29% procent sker i februari. Den senaste allvarliga var cyklonen Pat som drabbade Aitutaki 2010. Den värsta cyklonsäsongen i mannaminne var 2005 då fem cykloner slog inom fem veckor. I snitt drabbas öarna 1.1 gång per år.

På grund av de väderförändringar som pågår runt jorden  så kan det regna i juni och vara jättefint och torrt även i december och fram till mars. Cooköarna är ett land som går att resa till året om och man kan få jättefint väder eller några dagar med sämre väder.

www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Res till Cooköarna