Cook Island Christian Church

Cook Island Christian Church är en fin gammal vit korall byggnad, mycket i samma form som andra CICC på Cooköarna. Den byggdes 1853, då Aaron Buzacott var bosatt här som missionär. Det mest intressanta är kyrkogården runt kyrkan som är värt ett besök. På framsidan hittar du ett monument över den banbrytande polynesiska missionären, Papeeha.

Precis till vänster om kyrkan finns Albert Henry’s grav, den första oberoende premiärministern för Cooköarna. Andra kända personer begravda här omfattar författaren Robert Dean Frisbie. Resenärer är välkomna att närvara vid gudstjänster. Den inhemska befolkningen är fantastiska sångare och på söndagarna kommer kvinnorna i sina vackra vita stråhattar. Passa på att gå in kyrkan en söndag, om inte annat så  bara för att höra församlingen att sjunga  så fantastiskt vackert. Alla är också mycket finklädda. Det finns flertalet över hela Cooköarna som kan besökas.

Cook Island Christian Church är den mest dominerande religösa sammanslutningen på Cooaköarna. Den tillhör den reformerta kykan, CICC, som den förkortas, är en kristen kongregationalistisk kyrka och har ca 18 000 medlemmar vilket är ca 56 % av invånarna på Cooköarna. Kyrkan har även församlingar på Nya Zeeland och i Australien.

CICC bildades från början med arbete inom Londons Missions Församling år 1821 på  Cooköarna. 1852 grundade ndon Missions församling Cook Islands LMS Church. Kyrkan blev fristående 1968 i en speciell akt där ett dokument som utfärdades av Cooköarnas parlament där Cook Islands Christian Church Incorporation Act där kyrkan officiellt bytte namn till Cook Islands Christian Church. Den första ledaren av efter denna akt där utfärdandet av det speciella dokumentet  gjordes var ”Bill Marsters”, som under sena 1970-talet blev tvingad att resignera från sitt ämbete när han blev involverad i en skandal som där kyrkans egendom och  pengar saknades.

1978 etablerades Cook Islands Christian Church sin första församling utanför Cooköarna i Auckland, Nya Zeeland. Den bildades för ta hand om alla kyrkans medlemmar som emigrerade till Nya Zeeland. Idag finns det 24  församlingar och kyrkor på Cooköarna, 22 kyrkor på Nya Zeeland och 15 i Australien. Kyrkan har cirka 74 anställda, som är utbildade på ”Takamoa Theological College”  på  Rarotonga. Cook Islands Christian Church är medlem av ”World Council of Churches” World.

I och med en regeländring som Cook Islands Christian Church ändrade med Cooköarnas parlament 2003, så tilläts Cook Islands Christian Church att ändra sin konstitution utan  någon påverkan från parlamentet. Kyrkan har syster relationer med systerkyrkor som ”Uniting Church in Australia”, Church of Aotearoa New Zealand”,  ”Congregational Union of New Zealand” och ”Maói Protestant Church”

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Res till Cooköarna