Körkort på Cooköarna

Som tidigare engelskt protektorat är det självklart vänstertrafik som gäller på Cooköarna. Hastighetsbegränsningarna i tätbebyggda områden är 30 km/h. Det är viktigt att ha en aktuell förarlicens. Besökare från Australien, Nya Zeeland, USA, Kanada, Storbritannien och EU kan nu köra i Cooköarna i upp till sex månader med hjälp av deras utländska licens.

Besökare över 16 år kan köra på Cooköarna på deras nuvarande licens för utlänningar i upp till sex månader, om inte licensen upphör att gälla, återkallas, tillfälligt eller diskvalificeras under den tiden.

Besökarna kan endast köra den klassen av motorfordon de har rätt att köra i sitt hemland. Om besökaren innehar ett utländskt körkort för endast bil, kan licensinnehavaren endast tillåtas att köra bil på Cooköarna. Men om en besökare vill köra en skoter eller motorcykel på Cooköarna och är inte licensierad att göra det hemma, kan han eller hon fortfarande att få ett Cook licensierat körkort (klass A omfattar motorcyklar och skotrar och AB omfattar både vanliga fordon och motorcyklar eller skotrar). Detta innebär teori och körprov vid polishögkvarteret i Avarua och en betalning av 20 Nya Zeeländska dollar i licensavgift plus 5 NZD för teoriprov och 5 NZD i praktisk avgift.

Besökare vars licens är skrivet på ett annat språk än engelska  behöver en korrekt översättning. Se därför till att skaffa ett internationellt körkort i god tid innan avresa.

Vägregler är strikta när det gäller alkohol och bilkörning på Cooköarna, så rekommendationen är att avhålla sig helt från alkohol om man måste köra bil.

Det finns flera företag som hyr ut bilar, scooters och mopeder. Biluthyrare finns på flygplatsen, i Avarua och vid Muri Lagoon. I bilhyran ingår oftast fria mil och standardförsäkring. Det går att göra tillägg för utökad försäkring. Betalning kan göras med kontanter, Visa eller Mastercard. American Express fungerar ej på Cooköarna.

Scooter och mopeduthyrare finns på flertalet platser.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
©2024 Res till Cooköarna