Noni Juicefabriken

Cook Islands Noni Marketing Ltd har sedan 14 år tillbaka tillverkat högkvalitativ noni juice (Morinda Citrifolia, latinskt namn) med frukt endast odlad på Cooköarna. Juicen är organiskt producerad och man använder de gamla traditionella metoderna för att framställa juicen. Enligt dem själva så producerar de den bästa noni juicen i världen. Detta företaget exporterar sin juice över hela världen, men främst till Kina, Taiwan, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland och Australien. Drycken säljs även via nätet och på e-bay. Juicen säljs framför allt i 750 ml och 1000 ml glasflaskor. Juicen säljs naturlig men även som sötad eller blandad med vindrovor eller andra bär. Fabriken ligger på sydkusten vid Titikaveka.

Noni plantan är en helig växt som polynesierna tog m Det finns även ed sig under deras emigrering till de olika öarna i söderhavet. I över 2000 år har plantan använts av healare för att hjälpa till med matsmältning och dämpa smärta och för att stärka kropp och själ. Frukten mognar i solen på träden innan den plockas, sedan behandlas frukten på traditionellt sätt med minst 12 veckors jäsningsprocess för att behålla de nyttiga naturliga ämnen som finns i frukten. Inga tillsatser tillförs i juicen.  På senare år har fabriken uppgraderat sin utrustning. Två personer sköter maskinen som fyller på flaskorna med juicen, som klarar av 350 till 380 enlitersflaskor per timme. Detta för att möta den stark ökade förfrågan av juicen. De 30 lokala noniodlarna som förser fabriken med frukt måste se till att råvaran levereras  för att hålla produktionen igång.

Noni framstår som en av de bästa och mest mångsidiga naturläkemedel som för närvarande finns idag. Vetenskapliga studier har bekräftat att det finns positiva hälsoeffekter att vinna genom att bruka frukten. Den sägs hjälpa mot immunsystemet, hud, hår, antibakterillt, anti depressivt och tom mot cancertumörer. Det finns även bieffekter som kan vara negativa samt att frukten inte luktar så gott. Det finns många naturliga kemiska föreningar i noni frukten som är ansvarig för dessa hälsosamma effekter. Några av de hälsorelaterade ingredienser i noni frukt som har isolerats är morindine, morindone, acubin, terpenföreningar, L. Asperuloside olika antrakinoner, alazarin, kapronsyra, kaprylsyra, scopoletin, aamnacanthal, och alkaloider.

På Rarotonga kan du själv få se hela tillverkningsprocessen av noni juicen, från planta till färdig dryck i glasflaska!

www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
©2024 Res till Cooköarna