Turistfakta om Cooköarna

Cooköarna är väldigt lätt att nå från USA, Nya Zeeland och Australien. Air New Zealand flyger varje vecka non-stop från Los Angeles, ett direktflyg från Sydney till Rarotonga på veckobasis och dagliga direktflyg från Nya Zeeland. Virgin Australia driver även fyra flygningar via Nya Zeeland till Rarotonga. Air Tahiti flyger två gånger i veckan från Tahiti till Rarotonga.

Den viktigaste platsen och även den enda platsen för inresa till Cooköarna är Rarotonga International Airport, såvida du inte kommer med kryssnings-eller segelbåt. Visum krävs inte för turister, men besökare måste ha en pass som är giltigt minst sex månader, en giltig returbiljett och tillräckliga ekonomiska medel för att klara av vistelse och kunna betala sitt boende. Vid avresa debiteras alla besökare en särskild avreseskatt. Barn under 12 år är gratis och vuxna betalar 55 Nya Zeeländska dollar.

När du kommer till Cooköarna kommer ett giltigt pass och en returbiljett ge dig möjlighet att vistas i landet upp till 31 dagar men detta är för närvarande under granskning för att ge besökarna valet att kunna vistas upp till sex månader i taget. Under tiden beviljas förlängningar på månadsbasis – för upp till fem månader. Ansök om nytt visum 2 veckor innan ditt nuvarande går ut.

Den valuta som används på Cooköarna är den Nya Zeeländska Dollarn. Ni kan växla från andra huvudvalutor på de flesta hotellen. Bank finns tillgängligt på Rarotongas flygplats, i centrum och de flesta butiker och restauranger accepterar kreditkort. Bankomater finns på Rarotonga och Aitutaki.

Även om klädkoden på Cooköarna är informell och ledig bör inte badkläder bäras när du besöker städer och byar. En lätt tröja kan komma till hands för de kallare kvällarna. En respektabel klädsel krävs för gudstjänster.

Det finns både bra läkarvård och tandläkarvård på Rarotonga som också har ett sjukhus. Aitutaki och Atiu kan också bistå med medicinsk hjälp, den är dock begränsad med väldigt små sjukhus. Inga giftiga eller farliga djur finns på land. I vattnet kan du skära dig på koraller.

Elektricitet är 220 volt är samma pluggar som på Nya Zeeland med 2 sneda piggar.

Dricks är inte förväntat på Cooköarna och är ingen tradition, men om du tycker något varit exceptionellt bra och vill ge dricks tas det emot som en komplimang.

Cooköarna är ansett som väldigt säkert men lämna aldrig dina personliga tillhörigheter utan uppsikt och se till att ditt boende alltid är låst när du lämnar det.

Camping är förbjudet.

www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
©2024 Res till Cooköarna