Inför resan bör du kontrollera ditt grundskydd, det vill säga att du är vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio. Även vaccinskyddet mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b (Hib) bör ses över, framförallt när det gäller barn. Vaccinering mot samtliga dessa sjukdomar ingår i barnvaccinationsprogrammet. Dessutom bör du i samråd med din vaccinationsläkare överväga behov av vaccination mot influensa.
Om ni på väg till Cooköarna och tänker stanna i länder i Asien bör ni rådfråga vaccinationsläkare om andra vaccinationer behövs för de länder ni tänker stanna i. Det kan även behövas malariaprofylax om du framförallt tänker besöka landsbygden. Om du åker på en jorden runt resa rekommenderas att du har ett internationellt gult vaccinations kort, för att visa vilka vaccinationer du har tagit. Om du har besökt ett land i till exempel Afrika eller Sydamerika som har gula febern så måste du kunna bevisa att du vaccinerat dig mot detta för att överhuvudtaget komma in i många andra länder. Andra vaccinationer som kan skrivas in i det gula kortet är tyfoid, japansk hjärninflammation, kolera, med flera.
Denguefeber är en allt mer vanligt förekommande sjukdom som man får av myggor, det finns ännu ingen vaccination mot sjukdomen. Den är inte vanlig i Söderhavet men under monsunperioden december-februari kan den uppkomma.
Tänk alltid på att kontakta professionell hjälp eller information om vilka vaccinationer du ska ta inför en resa långt bort. Läkarmottagningar, vårdcentraler och vaccinationscentraler får kontinuerliga uppdateringar från WHO om vilka smittor och sjukdomar som är aktuella.
På Cooköarna finns inte malaria, farliga djur eller giftiga insekter. Stelkrampsvaccination kan vara bra att kolla upp innan du reser då det kan vara lätt att skära sig på koraller.
Om någon olycka eller du blir sjuk så finns det ett sjukhus på Rarotonga som ligger uppe på en kulle mellan flygplatsen och Arorangi. National Health Service på Cooköarna har hög standard och detta sjukhus har 90 bäddar. Här finns 24 timmar akutvård och alltid läkare i jourtjänst och här finns röntgen, möjlighet för operationer mm. För allvarliga sjukdomar eller olyckor måste man resa till Nya Zeeland där all hjälp finns. Läkare och högre utbildningar inom sjukvård får sin utbildning på Nya Zeeland. Det finns även en läkarmottagning strax utanför Avarua och ett apotek. På övriga Cooöarna finns sju mindre sjukhus, 13 sjukmottagningar, 5 hälsocenter och 58 mödravårds-och barnmottagningar.