Festivaler på Cooköarna

Festivaler, sportevenemang,  konst och tävlingar som Vaka Eiva och festligheter som Te Maeva Nui, ”nationaldagen” är viktiga händelser för Cooköarnas invånare.

Te Maeva Nui är Cooköarnas nationaldag och infaller varje år runt den 4:e augusti. Festen har blivit en populär händelse att besöka för turister som kommer från hela världen för att bevittna den speciella händelse. Första dagen har man en parad  med musik och dans som går runt ön. Därefter har man olika kulturella evenemang under en hel vecka. Den första självständighetsfesten hölls fredagen den 2:e augusti 1968 vid Taputapuatea, Avarua. Dagen blev mycket uppskattad och ses numera som en viktig händelse att bevara som maori arv. Sammantaget har firandet blivit en årlig händelse som alla Cook Islanders ser fram emot. Varje års firande får se ett unikt program som gör festivalen till en härlig kulturell fest.

Dancer of the year tävlingen är en stor tävling som ministeriet för kulturell utveckling håller i april månad.  Dansare i olika åldrar, från 10 år ända upp till 60 års ålder i både manliga och kvinnliga kategorier. Först utser man den bästa dansaren på respektive ö på Cooköarna för att sedan ha en nationell tävling där de olika deltagarna från öarna tävlar om en plats i den stora tävlingen International Dancer of the Year. Vinnarna här tävlar sedan mot andra ö nationer i Söderhavet. Dansarna från Cooköarna vinner relativt ofta och de anses som väldigt duktiga dansare.

Cooköarnas rugby turnering hålls under den första veckan i november varje år och omfattar både en division för män och kvinnor. Turneringen har vuxit till att nu ha 16 herrlag och 8 damlag som  tävlar under tre dagar. Rugby är den största lagsporten på Cooköarna. Andra sporter som är populära är cricket, fotboll och paddling.

Vaka Eiva har kommit från att vara en liten paddlingstävling 2004 till att bli det största internationella årliga evenemanget på Cooköarna och är nu en etablerad händelse i den internationella paddlingssporten. Denna veckolånga paddlingsfestival erbjuder allt från paddling på hög internationell nivå till roliga aktiviteter för besökare. Även om du inte kan paddla själv är Vaka Eiva är det ett perfekt tillfälle att insupa festivalen och den kulturella atmosfären som väcks till liv över hela ön.

Det finns en årlig Iron Man tävling på Cooköarna som tävlande från hela världen deltar i. Det hålls även en stor kitesurfing tävling varje år med tävlande i flera olika klasser och svårighetsgrader. Allt som allt har Cooköarna en  rad stora sport och kultur evenemang, försök att pricka in något av dem för att få en rolig och händelserik vistelse.

www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
www.soderhavsresor.se
Boka en romantisk resa till en av de vackraste platserna i Söderhavet, Franska...
©2024 Res till Cooköarna