Atiu

Atiu är över åtta miljoner år gammal och den tredje största ön bland Cooköarna. Ön blev till genom vulkanisk massa som stigit upp ur havet och är omgiven av ett kalkstensrev som heter makatea.

Sandstränderna på Atiu är utspridda runt ön och revet ligger nära stranden vilket gör att stränderna är grunda. Det finns mycket att upptäcka längs med kusten. Atiu är orörd och lummig med tät regnskog och en central platå. På Atiu råder lugnet, här bor cirka 570 personer och här finns ett par caféer och ett antal gästhus. Livet är traditionellt och fungerar på samma sätt som det gjorde för 25 år sedan, vilket erbjuder en genuin inblick i ölivet i de fem små byarna Tengatangi, Arora, Ngataierua, Mapusa och Teenui. Dessa byar ligger på öns mitt och det är även här enklare boenden, gästhus och de små restaurangerna  finns som har öppet när det finns turister på ön.

Den speciella jorden på Atiu gör det möjligt att odla kaffebönor, vissa dagar känns lukten av kaffebönor som rostas på plantager runt om på ön. Kaffet är det bästa arabica kaffet i stilla havet.

På Atiu är fågellivet den dominerande sevärdheten – fåglar som lever i skogen livnär sig på växter och småkryp i makatean. Den mest sällsynta fågeln, Kopeka, är en liten fågel som navigerar likt fladdermöss. De lever inuti kalkstensgrottorna som kantar ön. En av de stora sevärdheterna på ön är kalkstensgrottorna som finns och framför allt Anatakitaki som ligger omgiven av tjock djungelvegetation.  Rima Rau och Te Ana O Rakanui grottorna är begravninggrottor och kan besökas med en av öns guider som också är mycket kunniga ornitologer.

Atiu fungerar bäst för den vane resenären. För ornitologer är ön ett paradis för att skåda fåglar. Här finns den utrotningshotade fågeln Kakerori och den färggranna Kura fågeln. Totalt finns här elva endemiska fåglar.

Atiu har en lång historia av att odla kaffe. Missionärer etablerade det kommersiellt i början av 1900-talet. 1865 hade Atiu en årlig export av kaffe som uppgick till femton ton. Öarnas ariki (höga chefer) kontrollerade marken som användes för plantering och fick den största avkastningen. I slutet av 1800-talet minskade kaffeproduktionen på grund av missväxt. Andra världskriget resulterade i ytterligare minskning av kaffeexporten.

Sedan dess har Atius kaffeproduktion kommit och gått. 1984 återupplivades den med grundandet av Atiu Coffee Factory Ltd. av den tyska ekonomen Juergen Manske-Eimke. Från 2012 förvaltar Atiu Coffee Factory 39 hektar mark och producerar cirka 4,5 ton rostade bönor om året.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip med extra guldkant för finsmakare med förstklassigt boende, välkända...
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Res till Cooköarna